Onthardingsproject
Jo Spiessens 10 april 2021

Wat vind jij van het voorstel?

Veel Herentalsenaren herkennen in deze straten een plek waar veel beweegt en leeft. En dat is terecht. Toen we in 2009 voor de eerste keer ons straatfeest organiseerden wisten we niet dat we nu, meer dan 10 jaar later, een straat zouden zijn waar zo veel te beleven valt. En daar zijn we bijzonder trots op.

Op ons jaarlijks straatfeest mogen we steevast in een ontspannen sfeer rond 100 buren ontvangen voor een BBQ met randanimatie. We zijn fier dat we ons de eerste Fairtrade-straat van Herentals mogen noemen. In de zomer wordt onze straat af en toe omgetoverd tot speelstraat. We ontmoeten elkaar in de winter op een kerstdrink. Vorig jaar stelden we ons straatboek voor met foto’s uit de oude doos en leuke anekdotes. En we hebben zelfs een eigen website. Het spreekt voor zich dat dit alles gedragen wordt door heel wat buren die hun schouders onder al dit leuks zetten.

Enkele jaren geleden wilden we nog een stap verder gaan. Onze straat wordt immers ook bezocht door heel wat bezoekers van Bremdael en een groot bouwproject zou heel wat extra bewoners brengen. Hoe kunnen we er voor zorgen dat onze straat gezellig blijft? We droomden van een straat waar de bewoners mee hun straat zouden kunnen herinrichten. Een straat waar beleving en ontmoeting centraal staat. En dat hopelijk met wat extra groen. Samen met de stad Herentals dienden we een subsidie-aanvraag in bij Aquafin voor een onthardingsproject aan het ronde punt op het einde van de straat. Tot onze grote verrassing werden we geselecteerd en kregen we een mooi bedrag van € 10.000 toegekend. De stad zou ook een financiële bijdrage leveren om het plaatje rond te krijgen. Een latere studie wees echter uit dat ontharden op die plek niet aangewezen is, gezien de slechte staat van de riolering.

Een kleine opdoffer, maar we zouden de Ernest Claesstraat niet zijn als we snel weer nieuwe mogelijkheden zouden zien. Zowel Aquafin als de stad waren bereid om de financiële middelen te gebruiken op een andere plek in onze straat. De meest aangewezen plek bleek de strook voor de nieuwe appartementen te zijn. De bewoners daar hebben immers een ondergrondse parkeerplek en het hindert het verkeer niet dat tot aan Bremdael rijdt. Op het laatste straatfeest en de kerstdrink verzamelden we reeds heel wat ideeën van vele buren. Hiermee gingen mensen met kennis van zaken aan de slag om een eerste plan uit te tekenen.

Het zou fijn zijn dat zo veel mogelijk buren een bijdrage kunnen leveren.  Ook al ben je het helemaal eens met het plan. Het is wat jammer dat we dit nu niet live met jullie kunnen bespreken. We hopen heel hard dat we later het finale plan aan iedereen mondeling kunnen toelichten. Ontmoeting zit nu eenmaal in ons DNA.

We zijn heel blij dat we nu een concreet eerste ontwerp kunnen voorstellen. Je kan het bekijken op onze website en op de grote afdruk die we aan de appartementen ophangen. Er is duidelijk rekening gehouden met de eerder verzamelde wensen van de bewoners van onze straat, maar het is zeker geen finaal plan. We hebben jou nodig om er een nog sterker plan van te maken.

Wat vind je sterk aan het ontwerp en wil je zeker behouden? Wat zou je graag veranderd zien? Hoe denk je zelf deze leuke plek te zullen gebruiken? Laat het ons weten!

Het voorstel bestaat uit…

Een boomeiland
Dit eiland bakent de onverharde zone af van de inrit naar het WZC Bremdael. De omranding van het eiland is verhoogd maar laat wel uitzicht toe op het aankomende verkeer. Er zal een boom in worden geplant en onderbeplanting zodat het een schaduwplek wordt voor de picknickplek.

Picknickplek
Tegen het boomeiland worden banken gemonteerd en een tafel voorzien. Dit vormt te samen een picknickplek. De banken hebben een hoge rugleuning om ook een afscheiding te vormen met de rijweg.

Speelzone
In de speelzone worden stappaaltjes en evenwichtsbalken voorzien. Deze kunnen gebruikt worden voor sport en spel of als hangplek.

Zitruimte
In dit gedeelte worden een zitbank voorzien en enkele ronde podiumelementen, omringd door bomen en struikgewas. Het geheel wordt aan de straatzijde en aan de parkeerplaatsen afgeschermd door een verhoogde boordsteen om een veilige afscheiding te vormen met het autoverkeer.

Parkeerplaatsen
In het huidige ontwerp zijn nog enkele parkeerplaatsen voorzien op het einde van de appartementenblok. Deze plaatsen staan dwars op de weg. 

De gebruikte foto’s zijn sfeerbeelden om jullie een idee te geven van wat het zou kunnen worden.

Jouw reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *